Lumea artei este în doliu, după ce a fost făcută publică vestea că regretatul meșter al lemnului, Gheorghe Tănase, a încetat din viață. Potrivit declarațiilor făcute de un prieten apropiat, decesul a survenit în noaptea primei zile de Crăciun. Artistul a primit titlul de “Tezaur Uman Viu” în urmă cu un an.
Gheorghe Tănase, meşter în lemn din Corbu, a murit în noaptea de 25 spre 26 decembrie; el avea vârsta de 73 de ani și, potrivit unor declarații mai vechi pe care le-a făcut, el a început să cunoască secretele lemnului în urmă cu mai bine de șapte decenii.
“(…). Ce și cât a însemnat el pentru arta populară a județului Olt și a României sunt lucruri care au fost recunoscute de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii, cel care în anul 2018 i-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO. Din păcate, Gheorghe Tănase s-a stins trist, uitat și abandonat de toate autoritățile care ar fi trebuit să îl sprijine, măcar moral în suferința prin care a trecut în ultima perioadă a vieții sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace acolo, Sus, alături de ceilalți reprezentanți de seamă ai culturii tradiționale a Oltului! De iertat, să ne ierte pe noi, cei care nu am putut să îl ajutăm în suferință”, a scris Valeru Ciurea pe contul său de Facebook.
În urmă cu ceva timp, regretatul meșter popular a mărturisit: “M-a dezamăgit sărăcia din jurul nostru, pentru că sunt obiecte la care lucrez o zi întreagă la el și eu nu iau poate nici 20 de lei. Deci, eu, practic, nu sunt plătit nici cât un om cu ziua. Dar asta nu e din vina mea, e din vina sărăciei, că nu sunt bani. Meseria asta, meșteșugul ăsta este bine să trăiești într-o țară bogată (…).
Într-un interviu mai vechi, regretatul artist a declarat: “Eu sculptez lemnul de la 9-10 ani, am început cu 50 de ani în urmă. Asta am făcut o viaţă întreagă. Am căutat să respect în general piesele cu caracter tradiţional, am mai adus şi ceva noutăţi în piese. Ornamentele sunt pur autentice toate, formele la fel. Am linguri de lemn, lădiţe de zestre, icoane de vatră, pistornice, toate specifice zonei olteneşti. Din păcate, la ora actuală, specialişti în a face o selecţie între meşterii populari nu mai există. Singurul care face selecţie e publicul. Dacă omului îi place, înseamnă că lucrul e frumos făcut şi căutat. Dacă nu place nimănui, e un produs care nu e căutat”, potrivit zigzagprinromania.com.